Hoe maak je een bos bloemen nou zo mooi zoals je het vaak op foto’s ziet? In deze blog leer je in 3 stappen hoe je de perfecte bos bloemen zelf kunt schikken.
Stap 1: voorbereiding
Wanneer je een bos bloemen bestelt, is de voorbereiding al voor je gedaan: zij kiezen het boeket voor je. Wil je thuis aan de slag met een door jezelf samengestelde bos? Zorg er dan voor dat je met verschillende vormen en materialen werkt. Een combinatie van vormen en materialen zorgt ervoor dat je een speelser boeket krijgt. Varieer ook met de hoogte van bloemen. Let er dan vooral op dat ze de bloemen bij de bloemist niet op dezelfde lengte afsnijden. Vraag liever of ze de bloemen helemaal niet willen snijden, zodat je thuis kunt bepalen hoe lang alle stelen moeten worden.
Stap 2: de vaas
Bloemschikken houdt niet alleen in dat je bos zo mooi mogelijk is, maar ook dat deze zo lang mogelijk blijft staan. Hiervoor is het belangrijk dat de bloemen sterk kunnen groeien én om te voorkomen dat er bacteriën in de vaas komen. Het eerste doe je (eenmalig) met een zakje Chrysal. Wanneer de bloemen bij de teler zijn afgesneden, kunnen ze bij jou thuis nog een boost gebruiken om te kunnen bloeien. Dit doet de Chrysal. Om te voorkomen dat er vervolgens bacteriën in de vaas komen, verschoon je de vaas iedere drie dagen. Let erop dat je het water niet alleen bijvult. Ook simpelweg het water weggooien en nieuw water erin doen, is niet voldoende om bacteriegroei te voorkomen. Wat je wél moet doen? Maak de vaas helemaal schoon met chloor. Vul de vaas vervolgens weer met vers water en voeg een druppeltje chloor toe aan het water. Dit zorgt ervoor dat bacteriën geen kans maken en je bloemen langer blijven staan. Of bestel een kant-en-klaar boeket met vaas. Dan hoef je helemaal niet meer om te kijken naar de vaas.
Interieurtip: let er ook altijd op dat er geen bladeren of bloemblaadjes in het water zijn gevallen. Ook dat gaat ten koste van de groei van je bloemen.
Stap 3: het schikken van de bos bloemen
Vervolgens ben je klaar voor het daadwerkelijke bloemschikken. Volg daarbij de volgende stappen. Werk altijd van buiten naar binnen, niet andersom. Zo krijg je een stevige bos en voorkom je dat de bloemen willekeurige kanten opvallen.
- Bloemschikken doe je in de vaas, niet in je handen. Zet dan ook de (met chloor schoongemaakte) vaas klaar die je wilt gebruiken, inclusief het water met het Chrysal.
- Leg alle bloemen los neer en snijd ze schuin af. Bloemen die uit bollen komen, zoals narcissen en hyacinten, snijd je nooit af. Zij geven dan namelijk slijm af, dat voor andere bloemen giftig is.
- Verwijder alle bladeren tot zover dat er geen bladeren in het water terechtkomen.
- Begin met vier bloemen om de basis van je boeket te vormen. De eerste twee kruis je langs elkaar heen, waarbij de bloemen in de vaas recht tegenover elkaar komen te staan. De andere twee plaats je in het midden daarvan, zodat ze alle vier ongeveer dezelfde afstand van elkaar hebben. De stelen zijn in het midden gekruist. Je kruist de bloemen steeds over elkaar heen. Let erop dat je kort afgesneden bloeiende bloemen als eerste plaatst
- Heb je de basis van vier bloemstelen, dan vul je deze aan met nog twee bloemen. Deze plaats je wederom schuin over de anderen heen. Draai de vaas steeds mee, zodat je de bloem altijd vanuit jouw oogpunt kruist.
- Na vijf of zes (bloeiende!) bloemen, plaats je een aantal opvullers. Denk hierbij aan groene takken als asparagus, maar ook aan gekleurde vulling als gipskruid. ‘Opvullers’ gebruik je om je boeket wat op te vullen en plaats je tussen bloeiende bloemen in. Ook hierbij geldt dat je je vaas steeds meedraait, zodat je de opvullers vanuit jouw oogpunt over de bloemen kunt kruisen.
- Zodra je vijf of zes bloemen hebt gekruist én de opvullers hebt geplaatst, is je boeket klaar voor de finishing touch: de grootste bloemen. De laatste bloemen kunnen groots zijn qua bloei, zoals gladiolen en lelies (let er overigens op dat lelies en sommige andere bloemen en planten ontzettend giftig (en dodelijk) voor katten zijn. Gebruik deze daarom liever niet in een huis met katten). Zorg er daarom voor dat deze bloemen ook een langere steel hebben. Zo steken ze boven de bos bloemen uit en hebben ze genoeg ruimte om te bloeien.
- Bewaar de bloem die je graag in het midden wilt hebben tot het laatst. Doordat je alles netjes hebt gekruist, staat deze klem tussen de andere bloemen en zal hij netjes overeind blijven staan.
Tips en tricks
- Heb je de opvullers in je boeket geschikt, dan is je boeket al een stuk voller én kom je steeds dichter bij het midden van je boeket. Let erop dat alle takken stevig staan. Heb je alles tot nu toe netjes over elkaar gekruist en de vaas meegedraaid, dan zou het boeket moeten blijven staan wanneer je de vaas zachtjes schudt. Doe je dit goed, dan zorgt dit ervoor dat je boeket royaler wordt en breder gaat staan.
- Ben je klaar en wil je een bepaalde bloem uiteindelijk toch liever op een andere plek hebben? Steek hem dan door alle stelen heen en plaats hem niet los in de vaas. Zo staat hij net zo stevig als de rest.
Meer woninginspiratie opdoen?
Geef een reactie